Lake District 2016

Lake District 2016

zaterdag 14 maart 2009

Gekleurd Licht 2



Op 27 februari plaatste ik hier een foto van de zaal van het "Goetheanum", met de vraag welke kleur licht eigenlijk heeft.

De docent van "Academie De Wervel", Jan Klomp, waarop ik mij beriep, heeft mij gecorrigeerd. Ik bleek het toch niet helemaal goed weergegeven te hebben.

Hier is zijn verhaal:

"Licht (de zon) heeft geen kleur, licht is onzichtbaar, alleen in de ontmoeting met duister (materie) wordt het licht zichtbaar. In de talloze ontmoetingen van licht (geest) en duisternis (materie) ontstaan de kleuren.

Buiten de dampkring ziet de zon er niet zo uit zoals we hem vanaf de aarde zien, het is meer een zeer heldere oogverblindende ster.
Het zonlicht dat op de aarde schijnt wordt door de atmosfeer (dampkring) getemperd. Als de zon laag aan de horizon staat wordt hij dikwijls zo getemperd (verduisterd) dat de warme kleuren geel, oranje en rood ontstaan.
Als ’s ochtends vroeg het licht van de zon de dampkring weer zichtbaar maakt, treedt deze naar voren ten opzichte van het donkere heelal in de kleuren violet, indigo en blauw.
Goethe formuleerde het zo: "Licht door een troebel medium gezien wordt geel en duisternis gezien door een verlicht medium wordt blauw – het oerfenomeen".

"In het Goetheanum is gebruik gemaakt van de zogenaamde werking van de "gekleurde schaduwen", waarbij er naast de "glas in lood kleuren" van de ramen, ook complementaire kleurwerking ontstaat. De muren zijn egaal beige geschilderd, maar door de bovengenoemde ontmoetingen van licht en duister ontstaat dit fantastische kleureneffect op de muren van de grote zaal."

Hoe het allemaal precies werkt is te ontdekken in de workshops en cursussen over het ontstaan van kleur die Jan Klomp geeft. Zie http://www.kleurlijnvorm.nl/.

Geen opmerkingen: