Lake District 2016

Lake District 2016

maandag 6 april 2009

Maandag van de Stille Week



Op de maandag van de "Stille week" wordt in de Christelijke traditie stil gestaan bij de Tempelreiniging.

Emil Bock beschrijft de reis van Jezus naar Bethanië en het verhaal de vijgeboom, die de ene dag nog in bloei staat en de andere dag verdord kan zijn.

In de boekhandel van de Sint Benedictus Abdij "De Achelse Kluis" bij Valkenswaard zagen wij vorig jaar een expositie van "Inge van den Thillart" genaamd "In den beginne", met o.a. dit kunstwerk.

De bijbel begint met de woorden: "In den beginne..."

Maar zoals u ziet zit in die woorden gelijk ook al het einde. En weer het begin. Ook in de eerste en de laatste letter van elke regel komt dat terug.
Zo zijn begin en einde met elkaar verweven en is de cirkel als het ware rond. Tijdloos?, zoals Inge zich afvraagt?

Mooi om daar eens over te filosoferen deze week.

2 opmerkingen:

michiel zei

Als je dit soort taalgrappen uit kan vinden.... prachtig. Kan ik echt heftig jaloers van worden.

En kwa filosoferen: of de cirkel nu rond is kan je je afvragen. Misschien is er wel geen cirkel, er is tenslotte sprake van een einde. Het zou mooi zijn als alles altijd maar een cirkel is. Te mooi. Het is dus wellicht niet mooi, maar heel zorgwekkend. Of is dit nou toch één van de zeldzame uitzonderingen dat de tussen 'n' wel zin heeft (voor de verbinding begin-einde)?

Adri zei

Michiel,

‘Begin’ en ‘einde’, zijn voor mij begrippen, net als ‘tijd’ en ‘ruimte’, die mijn bevattingsvermogen te boven gaan.
Als er iets is wat geen begin heeft en geen einde, noemen we dat on-eind-ig, of ook wel eeuwigheid.
Ook zo’n raar woord, wat heeft ‘eeuw’ daar nu mee te maken?

Als een ster van miljarden jaren oud een einde heeft, dan heeft ook onze zon dat, en dus ook ons leven op aarde. Dat ons leven in fysieke zin een einde heeft, àla, maar hoe zit het dan met ons leven in ‘de geestelijke wereld’?

Eigenlijk is het leven voor een fotograaf veel eenvoudiger: Je brengt begrippen als ‘tijd’ en ‘ruimte’, gewoon terug tot ‘sluitertijd’ en ‘diafragma’, je stelt dat in en je schiet gelijk een mooi beeld van de werkelijkheid. Nou ja, de werkelijkheid?