Lake District 2016

Lake District 2016

zaterdag 11 april 2009

Stille Zaterdag


"Stilte is de taal van God.
Het is ook de taal van het hart.
Hoe beter je luistert naar je innerlijke stem,
des te beter hoor je wat er zich om je heen afspeelt.
Alleen wie kan luisteren
heeft recht van spreken."

Een tekst van "Dag Hammerskjöld" , secretaris-generaal van de Verenigde Naties 1953- 1961. (Omgekomen bij een vliegtuigongeval tijdens een vredesmissie naar Congo)

Op de dag na de kruisiging van Jezus zit iedereen verslagen bij elkaar. Stil. Het is sabbat.
Op de avond van "Stille Zaterdag" wordt in veel kerken een Paaswake gehouden. Buiten, of in het voorportaal van de kerk, wordt na middernacht het paasvuur wordt ontstoken: symbool van het Licht van Christus dat doorbreekt in de duisternis. Met het paasvuur wordt de paaskaars aangestoken, met daarop een kruis en de Alpha en de Omega, en het Licht wordt de donkere kerk in gedragen.
De kerkgangers steken hun kaars aan met de vlam van de paaskaars, geven het licht door en de kerk wordt licht. Ze begroeten elkaar met: "Christus is verrezen!", en de ander antwoordt: "De Heer is waarlijk opgestaan!"

5 opmerkingen:

Mirthe Duindam zei

Beste Adri,
Een prachtige tekst van Dag Hammerskjöld. Dank je wel. Hij is heel passend bij de Stille Zaterdag en de voorbereiding op Pasen.
Het is leuk om je blog te volgen en ieder dag weer verrast te worden door iets nieuws. Mooi ook deze loop door de Stille Week.
Fijne Paasdagen toegewenst.
Groet, Mirthe

René zei

Mooi blogartikel weer over een indrukwekkende periode van het jaar. Ik ben hier zelf ook door geinspireerd en heb daar vorig jaar drie liederen over gemaakt.

Adri zei

Dank je wel Mirthe.

Ik volg ook jouw blog iedere dag, met je prachtige foto's.
We hebben elkaar nooit ontmoet, maar op de één of andere manier heb ik het idee dat ik je door je foto's een beetje leer kennen.

Ik wens ook jou goede paasdagen toe!

Groet,

Adri

Adri zei

Dank je wel René,

Wat is er op tegen om je gedichten op een blog te zetten? Of staan ze al ergens op het internet?

Goede paasdagen gewenst,

Adri

René zei

Via RACDEK.com is e.e.a. te vinden.