Lake District 2016

Lake District 2016

vrijdag 30 oktober 2009

Klimhortensia


Hoe komt het dat de lucht blauw is?

Daarvoor moeten we naar Goethe´s kleurenleer. Ik heb daar al eerder over geschreven op "14 maart". Van Jan Klomp heb ik geleerd dat het komt door de hoek waarmee het licht door de dampkring heen breekt.

"Buiten de dampkring ziet de zon er niet zo uit zoals we hem vanaf de aarde zien, het is meer een zeer heldere oogverblindende ster. Het zonlicht dat op de aarde schijnt wordt door de atmosfeer (dampkring) getemperd. Als de zon laag aan de horizon staat wordt hij dikwijls zo getemperd (verduisterd) dat de warme kleuren geel, oranje en rood ontstaan.

Als ’s ochtends vroeg het licht van de zon de dampkring weer zichtbaar maakt, treedt deze naar voren ten opzichte van het donkere heelal in de kleuren violet, indigo en blauw.

Goethe formuleerde het zo: "Licht door een troebel medium gezien wordt geel en duisternis gezien door een verlicht medium wordt blauw – het oerfenomeen".

Overigens valt het me op dat deze "Klimhortensia" ook in de herfst gewoon door lijkt te groeien. Ook iets om over na te denken.

Geen opmerkingen: