Lake District 2016

Lake District 2016

vrijdag 13 november 2009

De kunst van het zorgen


Goede zorgverlening is net als een reis maken, waarbij je probeert samen de kern van iemands bestaan te ontdekken.

Die reis van geboorte tot graf (en daarna), wordt gesymboliseerd door dit beeld dat bij het cultureel centrum staat van "Camphill Gemeenschap Orion" in Rotterdam. Op de zuil staat de volgende tekst:

Een reis, een dag
Een reis, een jaar
Een reis, een leven
Een volgende reis, een afscheid

In Orion werd overigens in oktober het boek gepresenteerd: "De kunst van het zorgen". Over verbinding in de zorg voor mensen met een verstandelijke beperking.
Een studie naar antroposofische zorg voor mensen met een verstandelijke beperking, door Karin Wuertz en Hans Reinders.

De "Digitale Verbreding" van de NVAZ vermeldt over dit boek:

"Als je mensen in het veld van de antroposofische zorg- en hulpverlening vraagt wat de kern is van hun werk, dan valt al snel het woord "verbinding". Uitgangspunt is de gedachte dat ieder mens de mogelijkheid heeft zichzelf te ontwikkelen. Voor mensen met een verstandelijke beperking geldt dat zij in het bijzonder zijn aangewezen op de steun van anderen om aan deze opdracht gehoor te geven, een ander moet zich met hen willen verbinden.

De vele voorbeelden die in het boek De kunst van het zorgen worden beschreven laten zien dat individuele vermogens van cliënten tot ontwikkeling komen dankzij een heel persoonlijke verbinding in de zorgrelatie. Dat is de essentie van De kunst van het zorgen in antroposofische zin."

Geen opmerkingen: