Lake District 2016

Lake District 2016

zondag 28 maart 2010

Palmpasen


Op Palmpasen rijdt Jezus op een ezel de stad Jeruzalem binnen. De mensen juichen hem toe omdat ze denken dat hij koning zal gaan worden en leggen palmtakken voor hem op de grond.
Het pakt allemaal wat anders uit dan zij toen dachten.

Johannes is in de bijbel een belangrijke figuur. Hij heeft al deze gebeurtenissen nauwkeurig opgeschreven in zijn "Evangelie" opdat wij daar nu nog bij stil kunnen staan.
Johannes was de wegbereider die de mensen wees op de Messias die zou komen. Hij wordt vaak uitgebeeld met de vinger waarmee hij naar Jezus wijst.

Zo ook hier als ornament op de biechtstoel in de kerk van de "Abdij van Tongerlo".

2 opmerkingen:

Michel Gastkemper zei

Beste Adri,
Ik wil niet twijfelen aan je diepgaande theologische kennis, maar hier kijk ik toch even van op. Met Johannes de wegbereider wordt in de evangeliën Johannes de Doper aangeduid. Terwijl jij hem hier opvoert als de schrijven van het evangelie met zijn naam. Maar die twee kunnen toch niet dezelfde zijn? Johannes de Doper wordt immers al tijdens het leven van Jezus vermoord (de beroemde onthoofdingsscène). Of zullen we maar eens een nieuw concilie organiseren om deze zaak tot op de grond op te helderen?
Met hartelijke groet,
Michel
(Woordverificatie: acistysu)

Adri zei

Beste Michel,

Nou je mag hierna dus zeker wel gaan twijfelen aan mijn woorden. Ik denk dat ik in verwarring ben gebracht door deze figuur in zijn kleed, en door de verhalen van de Stille Week.
Je hebt natuurlijk gelijk: Johannes de Evangelist was een andere dan de Wegbereider.
Laten we dit geschil maar oplossen zonder Concilie, want je weet maar nooit wat voor (politiek) besluit er anders uit komt rollen.

Groet,

Adri