Lake District 2016

Lake District 2016

dinsdag 27 april 2010

Triomf


Een triomfantelijke overwinning moet het zijn geweest: de inname van Jeruzalem in 70 n.C. De vernietiging van de tempel die door Salomo was gebouwd.

Met het meenemen van de zevenarmige kandelaar, de Menora, en de andere attributen uit de tempel hebben de Romeinen de Joden in het hart getroffen.
De Menora is een symbool van het licht van geloof en hoop, dat het Joodse volk 4000 jaar geleid heeft. Vaak door onderdrukking en martelaar­schap heen.

"Het licht is een belangrijk symbool in het Jodendom. Op de eerste dag van de schepping schiep God het licht. Zonder licht is er geen leven. De Thora wordt vergeleken met het licht en de mitswot (geboden) met de lampen die het licht zichtbaar maken (Spreuken 6:23). Israël zal een het licht der wereld zijn (Jesaja 60:3). Ook de ziel van de mens wordt voorgesteld als een lamp (Spreuken 20:27)." Aldus "Wikipedia".

Voor Titus was het de overwinning van zijn leven en die moest vereeuwigd worden met een majestueuze triomfboog. Op één van de reliëfs van de boog wordt de vergoddelijkte Titus op de rug van een adelaar naar de hemel gedragen.

Eeuwenlang was de boog een schande voor de Joden. Nu behoort het tot één van de mooiste ruïnes op het Forum Romanum, volgens de reisgids.
't Kan verkeren.

Geen opmerkingen: