Lake District 2016

Lake District 2016

zondag 15 augustus 2010

Ramen die getuigen


Voor deze zondag heb ik twee foto´s gekozen die ik in de vakantie maakte in de "St. Plechelmusbasiliek" in Oldenzaal.

Er is een heleboel over te vertellen.
Om te beginnen over Plechelmus. Ik had eerlijk gezegd nooit van de man gehoord, maar dat zal wel aan mijn protestantse opvoeding liggen. Hij was een Ierse monnik uit de achtste eeuw, die net als Bonifatius en Willibrord hier de heidenen kwam bekeren.
In Oldenzaal heeft men een basiliek naar hem vernoemd, maar ook bijvoorbeeld in Saasveld heeft men een St. Plechelmuskerk.

In de basiliek in Oldenzaal is opvallend veel mooi glas-in-lood te zien. Veel daarvan is in de omgeving gemaakt, o.a. door Jan Schoenaker. Het zijn werkelijk prachtige ramen. Het blauw is haast zo mooi als het legendarische blauw van Chartres.

Er is 2006 een boekwerk over verschenen met de veelzeggende titel: "Ramen die getuigen", een boek met foto's van alle gebrandschilderde ramen van de basiliek, een toelichting op de voorstellingen en enkele achtergrondartikelen.

Op de linkerfoto o.a. een voorstelling met een afbeelding van Plechelmus. Op de rechterfoto is het verhaal te zien van de Romeinse officier Martinus die een bedelaar een deel van zijn mantel schenkt.
Dat is natuurlijk eigenlijk een verhaal dat bij "Sint Maarten" hoort op 11 november. Het is een verhaal waarin zeker religieuze aspecten zitten, het delen met de armen bijvoorbeeld, maar er zijn ook verklaringen die aangeven dat het terug gaat naar een oud Germaans winterfeest.
Als dat zo is, dan is het toch wonderlijk dat in een kerk die genoemd is naar St. Plechelmus, die ten strijde trok tegen de (Germaanse) heidenen, een verhaal is afgebeeld dat juist van die heidenen afkomstig is.

Zo zie je maar dat ook onze Christelijk wereld "heidense trekjes" heeft.
Fijne zondag!

Geen opmerkingen: