Lake District 2016

Lake District 2016

zondag 5 september 2010

Eusebius


De Eusebiuskerk in Arnhem staat in de steigers. En dat is niet voor het eerst vertelde de gids van de Stichting Gilde Stadswandelingen. Hij weet niet anders of er staan steigers omheen.

Dit keer gaat het 10 jaar duren. Zolang, dat de gemeente de steigers maar heeft aangekocht. Dat was goedkoper dan huren.

De Eusebiuskerk is in de oorlog met de grond gelijk gemaakt.
"GoArnhem" vermeldt:

"Vijf jaar lang was Arnhem vaak het middelpunt van de gevechten tussen de geallieerden en de Duitsers. Alle bewoners waren geevacueerd en konden pas na enkele maanden, toen heel Nederland al feest vierde, terug keren naar hun woningen.
De tweede Wereldoorlog heeft veel vernield aan het oude stadscentrum.

De Grote kerk/Eusebius kerk was een ruïne en vele huizen waren onherstelbaar beschadigd. Doordat de stad tijdens de oorlog veel te verduren heeft gehad en er snel weer woningen nodig waren, is de stad in ijl tempo weer opgebouwd. Dit is de oorzaak ervoor dat Arnhem veel na-oorlogse gebouwen kent.
Ook de Grote Kerk is opnieuw opgebouwd en heeft een totaal andere toren gekregen waarbij de kerk grotendeels bestaat uit gewapend beton."

Er wordt nu kennelijk alles aan gedaan om de kerk voor het nageslacht te behouden.
En als je hem van binnen ziet (de stoelen zijn er even uit in verband met de grote schoonmaak), is dat best de moeite waard.
Fijne zondag!

Geen opmerkingen: