Lake District 2016

Lake District 2016

dinsdag 29 maart 2011

Ooievaar


Op verschillende plaatsen langs de Lek zie je deze ooievaarsnesten.

Ik kan mij eerlijk gezegd niet herinneren dat dat vroeger ook het geval was. Het ooievaarsdorp in Het Liesvelt bij Groot-Ammers is natuurlijk bekend. Misschien heeft dat er wel toe bijgedragen dat de ooievaarsstand in dit gebied weer is toegenomen.

Maar misschien is ons klimaat hier tegenwoordig ook wel meer geschikt voor?
Of zouden er tegenwoordig weer meer kinderen worden geboren?

2 opmerkingen:

Ger zei

Dag Adri,

Het gaat goed met de ooievaarstand in Nederland als ik de berichten mag geloven.

Vanuit streekcentrum het Liesvelt te Groot-Ammers zijn duizenden ooievaars uitgezet in het Hollandse landschap.

Steeds vaker zie je ook dat bewoners in dorpen in een waterrijk gebied zelf het initiatief nemen en hoge palen met takkennest neerzetten,het ooievaars koppel vindt dan hun bedje gespreid en hoeft hun bewoning enkel nog wat te fatsoeneren naar hun zin.

In waterrijke gebieden kunnen ooievaars het juiste voedsel vinden om aan hun jongen te voeren, warm weer in combinatie met weinig regen is funest voor de kuikens,dan zijn er immers veel minder wormen en insecten te vinden, de ouders hebben toch de drang van voeren en de kuikens krijgen het verkeerde voedsel wat ze niet kunnen verteren en sterven dan.

We moeten ook eens die kant op,heerlijk door de kleine dorpen en aan het water.


Fijne dag!
Groeten,Ger

Kees zei

Hallo Adri, Inderdaad vroeger zag je zo hier en daar een ooievaarsnest langs de lek, Mooie vogels zijn het, maar ze kunnen ook knap vijandig zijn.
Vorig jaar werden de jonge vogels door een ander stel het nest uit gewerkt bij ons in Capelle langs de Hollandse IJssel. Zij hebben de val niet overleeft en de ouders hebben ze weg gepest en het nest in genomen., maar ja dat is de natuur he.
Vriendelijke groetjes van kees