Lake District 2016

Lake District 2016

zondag 24 juli 2011

Christophorus


Vandaag is de naamdag van Sint Christophorus, de beschermheilige van de reizigers.

Het verhaal van Christophorus, of eigenlijk de reus Reprobus, heb ik al een aantal keren verteld: Op zoek naar de machtigste heer op aarde bracht hij het uiteindelijk teleurgesteld tot pontjesbaas. Toen hij midden in de nacht tijdens een hevige storm geschreeuw hoorde bleek er een kind buiten te staan dat naar de overkant wilde. Hij nam het kind op zijn schouder en waadde door de rivier. Het kind werd tijdens het lopen steeds zwaarder. Aan de overkant gekomen openbaarde het kind zich aan hem als het Kindje Jezus dat de zonde van de hele wereld droeg.
Zo diende Reprobus uiteindelijk toch nog de machtigste heer op aarde. Als dank voor zijn diensten werd Reprobus vanaf dat moment Christophorus, Christusdrager, genoemd.

Een mooi beeld dat regelmatig wordt gebruikt voor hen die zich dienstbaar opstellen of voor hen die een reis te vervullen hebben. Dat kan ook een bijvoorbeeld een levensreis zijn. Zo gebruikte ds. Karel ter Linden dit verhaal in zijn preek bij de "doop van Prinses Amalia" op 12 juni 2004.

In de Middeleeuwen was Sint Christoffel één van de belangrijkste heiligen. In de Mariadom in Erfurt heeft men in die tijd dit meer dan levensgrote schilderij op de muur aangebracht voor de gelovigen die er, zoals ik ook o.a. op "1 januari 2010" schreef naar aanleiding van het getijdenboek van Katharina van Kleef, bescherming van verwachtten door er naar te kijken.

Geen opmerkingen: