Lake District 2016

Lake District 2016

zaterdag 30 juli 2011

Sprookjes


Er zullen waarschijnlijk weinig mensen zijn die Maarten Luther in verband zullen brengen met sprookjes. Behalve dan die mensen die vinden dat het geloof dat Luther verkondigde een sprookje is.

Jawel, Luther hield kennelijk ook van fabels. In de Wartburg is (nog tot 31 augustus 2011) een tentoonstelling te zien "Martin Luthers Fabeln". De "Website van de Wartburg" vermeldt dat Luther tijdens de Rijksdag van 1530 in Worms "materiaal" heeft meegenomen over de door hem zeer geprezen Fabels van Äsop, die hij thuis vertaalde omdat hij ze behulpzaam vond o.a. voor het onderwijs. Andreas Weissgerber heeft ze geïllustreerd en uitgegeven.

Ik ken die fabels niet maar Wikipedia vermeldt dat "Äsop" een Griekse dichter was die leefde ca. 600 vC. Zijn fabels werden voornamelijk mondeling overgeleverd. Er is maar weinig van teruggevonden. Maar ze worden wel gezien als de basis van de Europese fabeldichtkunst.

Weer wat geleerd.

1 opmerking:

Ger zei

Dag Adri,

Kan me wel voorstellen dat Luther geïnteresseerd was in (dier)fabels,
de inhoud van de verhalen hebben altijd iets leerzaams een soort boodschap.
En met tekeningen erbij was het voor de ongeletterden ook te begrijpen.

Al vele eeuwen zijn fabels, sprookjes,sagen,legenden etc. een volksvermaak voor jong en oud.

Ook ik ken de Griekse dichter Äsop niet.
Maar weet wel van de mantinada:Kretenzische coupletten van 15 lettergrepen die op het einde met elkaar rijmen. De thema's van de mantinades zijn afwisselend, zij uiten liefde en haat, vreugde en verdriet, leven en dood, humor en drama; alle gevoelens uit het leven worden door "Mantinades" uitgedrukt en ze worden vandaag nog steeds gebruikt, door jong en oud. De mantinades zetten een bepaald soort kracht achter een boodschap.Vaak zit er niet enkel de waarheid in maar ook satiere en humor, ook soort volksvermaak dus.

Op rijm en in cadans gezongen (vaak onder muzikale begeleiding van lyra of laouto)
was/is 'n makkelijke manier om de vaak lange teksten te onthouden.
De mantinades werden vroeger meestal ook mondeling doorgegeven van vader op zoon en er is weinig van op papier gezet, heel jammer.

Schiet me op eens te binnen dat rap muziekstijl ook zoiets is.

Fijne zondag!!
Groeten,Ger