Lake District 2016

Lake District 2016

dinsdag 2 augustus 2011

Lutherroos


Luther gebruikte ter ondertekening van zijn brieven sinds 1530 een zegel dat sinds die tijd wereldwijd een symbool is geworden voor de Lutherse christenen: de Lutherroos.

De inspiratie daarvoor had hij gevonden in één van de ramen van het Augustinerklooster in Erfurt waar hij van 1505 tot 1511 verbleef en waar hij in die tijd dus dagelijks naar keek.

Dit zogenaamde "Leeuwen- en papegaaienvenster" stamt uit 1300. Er staan dieren en bloemen, rozetten, op. De roos staat symbool voor de reinheid van Maria. De papegaaien roepen op om de stem van de apostelen na te volgen om zo op het rechte pad te blijven. De wijnstok en de leeuw verwijzen naar Christus.

Het is een zeldzaam mooi raam. Momenteel wordt het met de andere ramen van het klooster gerestaureerd, maar een kopie ervan is in de bibliotheek van het klooster te bewonderen.

Luther zelf schreef over het symbool van de roos in een brief op 8 juli 1530 aan zijn vriend Lazarus Spengler:

"Das erst sollt ein Kreuz sein, schwarz im Herzen, das seine natürliche Farbe hätte, damit ich mir selbst Erinnerung gäbe, dass der Glaube an den Gekreuzigten uns selig macht… Solch Herz aber soll mitten in einer weissen Rose stehen, anzeigen, dass der Glaube Freude, Trost und Friede gibt… Solche Rose steht im himmelfarbenen Feld, dass solche Freude im Geist und Glauben ein Anfang ist der himmlischen Freude zukünftig…

Und um solch Feld einen goldenen Ring, dass solche Seligkeit im Himmel ewig währt…"

(Deze roos hangt in het Lutherhaus in Eisenach en is een afgietsel van een gipsen medaillon uit het Katharinenportal van het Lutherhaus in Wittenberg)

1 opmerking:

louisa zei

Hallo Adri

Mooi zeg dat glas in lood,
Mooi verhaal over het leeuwen en papegaaien venster, ik heb dit nooit geweten.
gr. Louisa