Lake District 2016

Lake District 2016

vrijdag 6 januari 2012

De vierde koning


Het is vandaag Driekoningen, de dag waarop we vieren dat de wijzen uit het Oosten de ster volgden en het kind Jezus in de kribbe vonden, de koning der Joden.

Op grond van teksten uit het Oude Testament (Jesaja 60 en Psalm 72) heeft men aangenomen dat het koningen waren. Dat staat nergens bij Matteüs. Die heeft het over wijzen. Er staat ook niet dat het er drie waren. Men heeft dat aangenomen omdat er drie geschenken waren: goud wierook en mirre.
In de volksverhalen zijn zij Caspar, Melchior en Balthazar gaan heten, waarvan er in afbeeldingen altijd één donker is. En ze reden op kamelen.

Er zijn hardnekkige verhalen dat er ook nog een vierde koning was, Artaban. Hij was ook op weg gegaan, maar is nooit in Bethlehem aangekomen, omdat hij onderweg allerlei mensen tegenkwam die zijn hulp nodig hadden. Hij gaf al de geschenken die hij mee had genomen en al zijn bezittingen weg aan de armen, zodat hij uiteindelijk, 33 jaar na het verschijnen van de ster, berooid, oud en versleten aankwam in Jeruzalem, net op het moment dat Jezus aan het kruis hing. Daar wordt hij beloond met de glimlach van Christus voor alles wat hij voor zijn naasten had gedaan. Met een vervuld hart sterft hij uiteindelijk aan de voet van het kruis.

In onze kerststal, gemaakt door Marja zelf, staan er zoals gebruikelijk ook drie.

En de vierde koning dan?
Misschien is het goed om die, met het verhaal erover in het achterhoofd, er zelf bij te denken.

1 opmerking:

Ger zei

Dag Adri,

We kijken niet op één koning of wijze man.....

Maar ik kijk wel vol bewondering naar die mooi (nat)gevilte figuurtjes bij jullie in de vensterbank ,ik vind het altijd een knap staaltje van creatief bezig zijn als ik handige handen leuke dingen zie maken met nat of droog vilten.
Wij waren laatst op een kerstmarkt in Duitsland en daar stonden ook van die prachtige kunstwerken zoals complete kerststal figuren van vilt te koop.....het waren juweeltjes.....en met veel ''goud'' te koop;-)

Fijn weekeind!!!
Groeten,Ger