Lake District 2016

Lake District 2016

dinsdag 16 april 2013

Erasmus Genootschap Gouda


Toen Erasmus 5 jaar was keerde hij terug naar Gouda waar hij de eerste jaren leerling was aan de Parochieschool van de Sint-Janskerk.

De Gouwenaren zijn daar best trots op. Het "Erasmus Genootschap Gouda" is in 2005 opgericht om, zoals de flyer vermeldt: "de grote Erasmus, zijn gedachtegoed en zijn relatie met Gouda meer bekendheid te geven. Het benadrukt ook de periode waarin Erasmus in Gouda verbleef. Er wordt onderzoek gedaan, ook worden er lezingen en publicaties verzorgd. Ook de betekenis van Erasmus voor de moderne tijd is onderwerp van onderzoek."
Tot de activiteiten van het Genootschap behoren:
  • Erasmusnacht (27 oktober): Viering van de geboortedag van Erasmus met lezing en muziek.
  • Lezing der Zotheid (1 april): Zotteavond met Vrouwe Stultitia.
  • Ezelstocht (12 juli): Herdenking van de sterfdag van Erasmus met en rondleiding door de Sint-Janskerk, een fietstocht door Gouda en een pelgrimstocht naar het klooster bij Steyn en het kinderstoeltje van Erasmus.
  • Studiekring: Het Erasmus Genootschap bestudeert het leven van Erasmus.
  • Lezingen: Om onderzoekers en belangstellenden te informeren over de relatie tussen Erasmus en Gouda.
  • Jeugd en Educatie: Het Erasmus Genootschap biedt stageplaatsen aan leerlingen voor het vervullen van hun maatschappelijke stage.
Kortom, het Erasmus Genootschap doet er alles aan om belangstelling op te wekken voor Erasmus en het culturele erfgoed van de stad Gouda.

2 opmerkingen:

Ger zei

Geweldig toch dat een stad als Gouda na eeuwen nog kan teren op de geschiedenis en bekendheid van deze geleerde persoon.
Denk zelfs wanneer Erasmus nog even terug zou kunnen keren,nu zou leven met zijn denkwijze van toen, hij op het terras van de foto plaats zou nemen en met iemand in gesprek zou raken het een goed gesprek zou zijn.

Fijne dag en hartelijke groet,
Ger

Kees zei

Hallo Adri, mooie geschiedenis. Fraai stadhuis in Gouda toch, ook de waag die er achterstaat is een mooi bouwwerk, Gouda is natuurlijk ook bekend om zijn fraaie ramen van de Sint Jans kerk.
Groet Kees