Lake District 2016

Lake District 2016

zondag 7 juli 2013

Son of a Carpenter


Er is in de loop der eeuwen veel gezegd en geschreven over de persoon van de historische Jezus. Waar en vooral hoe leefde hij?
Het Drents museum gaat vanaf 9 juli een tentoonstelling wijden aan de Dode Zee rollen. Of er daardoor meer bekend zal worden valt te betwijfelen. Maar er zal beslist meer aandacht ontstaan voor de tijd waarin hij leefde. Ik ga er zeker een keer naar toe.

Over één ding is iedereen het eigenlijk wel eens. Jezus was de zoon van Maria en zijn vader was timmerman. Daarover is de bijbel duidelijk. Omdat in het verleden niet iedereen de bijbel kon lezen maakte men dat in kerken duidelijk met behulp van beelden en glas in loodramen.
In de kathedraal van Chichestor is daarvan dit mooie voorbeeld te zien. Ik heb even een stukje uitvergroot en rechtgetrokken.

We zien hier de werkplaats van Jozef, die rechts bezig is met een meetlat en een stuk hout. Links achter is een knecht aan het werk met een schaaf. In het midden zit Maria die aan het spinnen is, met naast haar vermoedelijk Elisabeth. Midden in het beeld staat de jonge Jezus, met een stuk hout op zijn schouder. Het hout heeft de vorm van een kruis, wat een duidelijke verwijzing is naar zijn latere leven. De jongen links met de gereedschapskist zal naar alle waarschijnlijkheid Johannes zijn.
Het komt niet zo vaak voor dat een dergelijke afbeelding te zien is en dat maakt de kathedraal van Chichestor daarom ook zo bijzonder.

Ik wens u een mooie zondag!

1 opmerking:

Joke (Jokes Camera) zei

Glas-in-lood vind ik heel kunstig en prachtig en vooral als het dan van die fantastische kleuren zijn, zoals op deze foto's. Heel mooi gedaan, Adri.