Lake District 2016

Lake District 2016

dinsdag 17 december 2013

Klokhuis


In een serie over Steden en Architectuur past het wel om ook dit plaatje op te nemen, Het Klokhuis in Almere-Poort.

Als ik door de polder rijd dan realiseer ik me altijd aan dat ik eigenlijk over de bodem van de zee rij. Dat moeten de kinderen ook hebben bedacht die dit gebouwtje hebben ontworpen. Want de kinderen van Almere-poort zijn de architecten. De site van "KindercASLa" vermeldt het volgende:

"Het tv-programma Het Klokhuis kwam een paar jaar geleden, ter gelegenheid van haar 20-jarig bestaan, op het idee van een prijsvraag waarbij kinderen suggesties voor een eigen gebouw mochten neerzetten. Een echt Klokhuis-Huis, zeg maar. Daar kwamen 2000 reacties op. Die gingen over slapen en spelen, wonen, wassen en plassen. En de buitenkant natuurlijk. Maar ook aspecten als het klimaat en milieu kwamen vaak aan de orde. Het was opvallend dat duurzaamheid zo leefde bij kinderen. Het gebruik van zonnepanelen en windmolens werd meerdere keren genoemd. Net als teruglevering van stroom aan het net en 'grijs' water.

Het Klokhuis klopte bij Almere aan of het gebouw binnen de gemeente een plek kon krijgen. Wethouder Adri Duivesteijn vond dat een goed idee en belaste Jan de Vletter met de opdracht de mogelijkheden daartoe verder te onderzoeken. Voor de kosten wilde Almere een kwart bijdragen, de rest is van de Provincie (Flevoland) gekomen en werd uit de markt gehaald. Gaandeweg raakten bedrijven als Nuon en Vitens geïnteresseerd, de windmolen werd aangeleverd door Raedthuys, er kwam blauw kunstgras, gesponsored door Desso. Bedrijven zagen het KlokHuis als een mooi voorbeeldproject en wilden graag meedoen.


Niet alleen werd - met medewerking van architect Jord den Hollander - gedacht over de realisatie van het gebouw (waarin 16.000 ton staal en 400 bouten werden verwerkt), maar ook wat erin moest komen. Omdat we dachten over duurzaamheid vonden we dat het een educatief centrum kon worden. KinderCasla-KlokHuis werd geboren; een plek waar kinderen alles kunnen leren over bouwen, wonen en duurzaamheid."


Misschien was deze informatie bij u allang bekend. Voor mij was het nieuw. Sinds wij uit de kleine kinderen zijn kijken wij niet meer zo regelmatig naar tv-programma Het Klokhuis.

2 opmerkingen:

Kees zei

Hoi Adri, zeer creatief en recreatief.
Groet Kees

Joke (Jokes Camera) zei

Wat een apart gebouw, Adri. Wel heel leuk om zo'n creatief gebouw te zien. Mooie foto ook. Groetjes, Joke