Lake District 2016

Lake District 2016

donderdag 31 oktober 2013

Halloween


Ik heb niet zoveel met "halloween". Een avond die vooral in Amerika, Engeland en Ierland wordt gevierd waarbij kinderen met lantaarntjes in pompoenen de deuren langs gaan en om snoep bedelen.

Zo ben ik eenvoudigweg niet opgevoed. Maar pompoenen doen het altijd wel leuk natuurlijk.

woensdag 30 oktober 2013

Laatbloeier


Hoewel de meeste bomen massaal hun bladeren laten vallen in deze tijd, blijkt er toch ook nog een laatbloeier tussen te staan.

Althans, zo lijkt het aan die felle groene kleuren te zien. Maar als je goed kijkt is ook dat schijn. De bladeren worden al worden langzaam geel.
Ben benieuwd hoe lang deze het volhoudt.

dinsdag 29 oktober 2013

Avondzon


Ik geef toe, het is natuurlijk een beetje vreemd om 's morgen bij het opstaan een foto te laten zien van de avondzon.

Aan de andere kant kunnen deze prachtige herfsttinten je dag ook een beetje kleur geven.
Geniet er van!

maandag 28 oktober 2013

Herfst


Er is nu toch geen twijfel meer mogelijk. We zijn onmiskenbaar in een ander jaargetijde gekomen.
Het is vanaf vandaag echt herfst.

zondag 27 oktober 2013

Wintertijd


Je denkt dat je rustig kan staan fotograferen, net zoals deze alphoornblazers van "Joseph-AG" denken dat ze rustig kunnen staan blazen, maar ondertussen.

Als u even de tijd neemt om de foto de vergroten (Klikken en F11) dan kunt u zien dat de tweede man van links met heel andere dingen bezig is. Hij houdt zijn omgeving, en dus ook de fotograaf, goed in de gaten. Na afloop werd mij vriendelijk gevraagd of ik een foto wilde opsturen, hetgeen ik natuurlijk heb gedaan. Kennelijk maakte mijn toeter op hem net zoveel indruk als de zijne op mij.
Overigens luid ik met dit hoorngschal de wintertijd in die vannacht om 03.00 uur is begonnen. Ik moet er steeds weer even over nadenken, maar de klok gaat dan dus een uur terug, naar 02.00 uur. Een uur langer slapen dus.

zaterdag 26 oktober 2013

Valkerij


Het was natuurlijk gemakkelijk fotograferen tijdens de vogelshow. De vogels zitten keurig op een stokje om te poseren en ook als ze heen en weer vliegen kun je ze gemakkelijk met de camera "vangen".

Je kunt je afvragen hoe natuurlijk dit allemaal is. Aan de andere kant moet je hier ook niet te moeilijk over doen. De vogels zijn speciaal voor dit doel gekweekt en worden goed verzorgd. En als je het zo ziet, is het niet anders dan het houden van kanariepieten.

vrijdag 25 oktober 2013

Uil


Ook de uil ontbreekt bij Valkerij Rijssen niet in de show.
Ik moet zeggen dat de vogels er allemaal keurig verzorgd uitzien. Ik heb dat elders wel eens anders meegemaakt.

De kinderen worden er op een leuke manier bij betrokken. Daar hebben ze bij deze Valkerij ook wel ervaring mee want elke woensdagmiddag geven ze een show op de kinderboerderij in Rijssen.

Dus als u in de buurt bent is het best de moeite waard om daar even langs te gaan. Zie: www.valkerijrijssen.nl.

donderdag 24 oktober 2013

Sjiek


Deze heeft geen kromme snavel maar wordt bij Valkerij Rijssen kennelijk toch tot de roofvogels gerekend.

Het is zo te zien een wat sjiekere vogel die op de show een bijzonder kunstje ten beste geeft. Deze vogel kan namelijk schaterend lachen. Ook leuk natuurlijk. Nou ja, .. natuurlijk?

woensdag 23 oktober 2013

Goedlachs


In vergelijking met onze vriend van gisteren komt deze sneeuwuil heel wat vriendelijker over. Ik weet niet of dat in werkelijkheid ook zo is, maar hier op de foto is hij in ieder geval goedlachs.

Met een beetje hulp van de techniek kan ik hem zelfs een knipoog ontlokken.

Overigens worden deze vogels voor hun kunstjes rijkelijk beloond. Er worden hele muizen, ratjes en bij de grotere roofvogels zelfs hele duiven gevoerd. Tja, ook dat is de natuur.

dinsdag 22 oktober 2013

Ook goedemorgen


Ook goedemorgen.
Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat voor een soort roofvogel dit is. De vogels worden in gevangenschap geboren en getraind bij Valkerijrijssen uit Rijssen.

Als ik het goed heb onthouden is het een kruising, een hybridesoort valk?


Maar hoe dan ook, hij heeft priemende ogen en een kromme snavel waarmee hij waarschijnlijk meedogenloos zijn prooi verschalkt.
Als hij veel honger heeft kun je die volgens mij maar beter in het wild niet tegenkomen.

maandag 21 oktober 2013

Zeearend


Ik ga nog even verder met de roofvogels waar ik anderhalve week geleden mee ben begonnen.

Het toeval wil dat we vorige week terecht kwamen bij een roofvogelshow in het wildpark het Aardhuis in Apeldoorn. Nou ja, "wildpark". De nadruk ligt meer op "park" dan op "wild".
Maar dat mag de pret niet drukken. Je komt tenslotte niet zo vaak een witkop-zeearend tegen die je van zo dichtbij kunt fotograferen.

zondag 20 oktober 2013

Van onderen


Het gaat mij niet zozeer om het feit dat dit weer een trap is, maar om de vlakverdeling en het lijnenspel.

Om dit zo strak in beeld te krijgen heb ik me zelf echter in allerlei bochten moeten wringen.
Maar dan heb je ook wat.

zaterdag 19 oktober 2013

Sleets


De trap van de verkeerstoren van het oude Luchthavengebouw van Schiphol uit 1928.

Het is een replica van het Stationsgebouw dat in 2003 is nagebouwd op Aviodrome in Lelystad.
Maar ook de replica begint al behoorlijk sleets te worden.

vrijdag 18 oktober 2013

Visitekaartje


Het oude Schipholgebouw uit 1928 is voor Aviodrome een visitekaartje. Ik kan me er wel iets bij voorstellen.

Het is een replica van het Stationsgebouw dat speciaal voor de Olympische Spelen in Nederland werd gebouwd. Het diende als het visitekaartje van Amsterdam. Het origineel sneuvelde in de Tweede Wereldoorlog. Aan de hand van foto's en oude bouwtekeningen is het gebouw op Aviodrome in 2003 steen voor steen nagebouwd. Het is het grootste replicagebouw van Nederland.

donderdag 17 oktober 2013

Gecrasht


Als je niet beter weet zou je denken dat hij gecrasht is. Zou die ook vol zitten met butsen en deuken?

woensdag 16 oktober 2013

Butsen en deuken


Eerlijk gezegd heb ik niet zoveel met vliegtuigen. Ik begrijp ook die vliegtuigspotters niet, die de hele dag alleen maar gegevens zitten te noteren van vliegtuigen die aan- en afvliegen.

Als ik al die butsen en deuken zie op zo'n toestel dan denk ik alleen maar: hoe is het mogelijk dat dat allemaal veilig in de lucht kan blijven hangen.
Maar ja, zo heeft iedereen zijn "ding", zullen we maar zeggen. Ik ben gewoon vergeten te noteren welk toestel dit is.

dinsdag 15 oktober 2013

Aviodrome


Met de Foto Cirkel Zeewolde zijn we onlangs op bezoek geweest bij het "Aviodrome" in Lelystad, het luchtvaart- en themapark op Lelystad Airport.

Het museum heeft het een tijdje erg moeilijk gehad, maar naar verluid heeft men nu de wind er weer onder. Men organiseert lezingen voor vliegtuigliefhebbers en excursies voor scholen en groepen, er staat een simulator, etc.
Er staan overigens niet alleen vliegtuigen. In de hal heeft men ook oude auto's en andere vervoermiddelen. Kortom, best de moeite waard om even rond te lopen.

maandag 14 oktober 2013

Regen, regen en nog eens regen


Tja, wat je moet je hier nou verder nog aan toevoegen?

't Is herfst, en daarmee is alles gezegd.

zondag 13 oktober 2013

200.000


Het dashbord van Google, hoe ingewikkeld en ondoorgrondelijk ook, geeft aan dat gisteren het bezoekersaantal van dit Blog het aantal van 200.000 is gepasseerd.
Nu wil ik daar niet over "stoefen" (een woord dat ik tot drie dagen geleden niet kende), maar ik vind het toch wel leuk dat mijn foto's door anderen regelmatig worden bekeken. Had ik ze niet op dit Blog gezet, dan hadden ze niet anders dan een eenzaam en stoffig bestaan gevonden op de harde schijf van mijn computer.
Dus, alle bezoekers: hartelijk dank voor uw regelmatige bezoek en vooral ook voor de kritische en stimulerende reacties!
Foto: Boeing 747 Jumbojet, Aviodrome, Lelystad Airport, 6 oktober 2013.

zaterdag 12 oktober 2013

Doordringend


Een uil is een nachtdier en kan ook in het donker uitstekend zien. Daarentegen kan hij dichtbij niet scherp zien.

"Omdat de ogen van een uil erg groot zijn heeft de uil geen ruimte over in zijn schedel voor spieren die de ogen moeten laten bewegen. Een uil kan zijn ogen dus niet naar links of naar rechts draaien. Daarom zijn zijn ogen altijd naar voren gericht.

Om andere kanten op te kijken gebruikt een uil de 14 wervels van zijn nek. Door die wervels kan hij zijn kop ronddraaien of ondersteboven keren. De uil kan zijn kop in totaal 270 graden draaien.

Uilen hebben veel minder licht nodig om goed te kunnen zien. Dat komt omdat ze een reflecterende laag achter hun netvlies hebben. Als er dan licht op het netvlies van de uil komt stuurt de reflecterende laag het licht terug. Daardoor geven de ogen van een uil een beetje licht, en daardoor kan hij dan in de nacht veel beter zien." Aldus "Wikipedia".
PS. Ik heb de ogen van deze uil een klein beetje "opgelicht" waardoor de positie en de bolling van de ogen goed zichtbaar is

vrijdag 11 oktober 2013

Wijs


De uil staat bekend als een wijze vogel. En, zeg nou zelf, je ziet deze toch denken.
Dat idee, dat de uit een wijze vogel is, is al heel oud. Het was de oude Grieken al opgevallen dat een uil dingen hoort en ziet die wij niet zien. Daarom noemde ze hem "de vogel van de wijsheid".

Maar of dat ook echt zo is wordt ook wel betwijfeld. De uil staat ook symbool voor domheid. Als je een uilskuiken wordt genoemd is dat niet bepaald een aanbeveling.




donderdag 10 oktober 2013

Google


De wegen van Google zijn ondoorgrondelijk.

Het is de laatste tijd gebruikelijk dat mijn berichten na enkele dagen zo'n 15 tot 20 keer zijn aangeklikt. Naarmate ze langer op het Blog staan neemt dat natuurlijk toe. Maar tot mijn verbazing is het bericht van 3 oktober j.l. "Verbeeldingskracht" inmiddels ruim 1900 keer geraadpleegd. Dat is dus gemiddeld bijna 300 keer per dag. Tenminste, dat beweert mijnheer Google in de teller. Als ik naar de "Sitemeter" kijk, helemaal onder aan de pagina, dan zie ik daarvan niets terug.

Je kunt op het Blog ook kijken naar de verkeersbronnen. Daaruit blijkt dat de belangstelling uit Amerika afkomstig is. Zou mijnheer Google niets anders te doen hebben dan de hele dag naar mijn bericht "Verbeeldingskracht" te gaan zitten koekeloeren? Wordt ik ineens gestalkt? Of blijft er ergens een palletje haken bij de teller? Je weet het niet hè, je weet het niet.

Ik heb de neiging om terug te willen kijken. Zoals deze uil doet, die ik in 2008 op de Etstoeldag in Anloo fotografeerde. Zo van: ziet u het wel goed, mijnheer Google?

woensdag 9 oktober 2013

Wenteltrap


De St. Gertrudiskerk in Workum dateert uit 1480. In 1523 zijn de kerk, de toren en het zogenaamde blokhuis in een oorlog kapotgeschoten. Het altaar en een aantal kostbare relieken moesten het ontgelden.
Bijna een eeuw later was de kerk weer voor 60% herbouwd, maar bleven kerk en toren gescheiden bestaan.

Voor een kleine gemeenschap als Workum lijkt me dit een enorme kerk. Maar er moest natuurlijk vroeger ook in de kerk begraven worden en daarvoor had je ruimte nodig.

In de kerk heb ik weer een prachtige trap ontdekt. Een wenteltrap die leidt tot boven het plafond. Ik heb eerlijk gezegd geen idee wat er zich daarboven bevindt. Maar misschien is het alleen maar bedoeld voor het onderhoud van het dak en de plafonds.

dinsdag 8 oktober 2013

Uffing


Workum is trots op broeder Uffing (945 - 1025). Dankzij deze monnik is Workum in de geschiedenisboekjes vanaf de tiende eeuw terug te vinden.

Uffing was een jongeman die geboeid was door wat de monniken van het nabij gelegen St. Odulphusklooster in Hemelem vertelden. Hij trad in als monnik en leerde er lezen en schrijven.

Later laat hij zich inschrijven onder de naam Uffing van Workum in het klooster te Werden (bij Essen), gesticht door de Friese apostel Liudger. Aldus informatie van "Museum Warkums Erfskip"

Het beeld van Uffing is in in opdracht van de stad Workum in 1997 gemaakt door Sofie Hupkens.
En PS: als u inlogt op het gezicht is er nog een mooi spinnenweb te ontdekken.

maandag 7 oktober 2013

Gildenbaren


Een opvallende bezienswaardigheid in de St.Gertrudiskerk in Workum is de verzameling "gildenbaren" die men daar heeft tentoongesteld.

Er staan twaalf doodsbaren opgesteld, steeds twee op elkaar. Zo'n doodsbaar werd gebruikt voor het vervoer van de doodskist van een overledene. Acht mannen droegen de overledene naar zijn laatste rustplaats.
De Gilden uit de 18e en 19e eeuw (een soort vakverenigingen) hadden baren in eigendom, die beschilderd waren met passende symbolen en teksten. De onderste baar hier was voor de timmerlieden:
"Wie kan yts nodigers werk betoonen, als te maken huizen om in te woonen.
Om 't licht en tot beschut voor wind en regensnood, maak ik daarin ruiten klein en groot, Gedenk de dood."
Heel apart.

zondag 6 oktober 2013

Vrede en alle goeds


Op de terugweg uit Texel een paar weken geleden zijn we over de Afsluitdijk en door het Gaasterland gereden. We kwamen daarbij o.a. bij het karakteristieke dorpje Workum. U weet wel, van Jopie Huisman.

In het dorp staat de imposante St. Gertrudiskerk. Hij dateert van 1480. Na de katholieke periode werd de kerk na de Reformatie Protestants en is dat tot op heden gebleven. 's Zondags bezoeken nog altijd zo'n 200 mensen de kerk.
Wij vonden in de kerk, op een poster van de PKN, een opvallende tekst die ik u voor deze zondag niet wil onthouden:

Welkom

Hier is een stoel voor wie moe is.
Hier is hoop voor wie verdwaald is.
Hier is liefde voor wie vol wrok is.
Hier is geloof voor wie twijfelt.
Hier ben je thuis zoals je bent.
Sta even stil en sluit je ogen.
Want in de stilte
hoor je de echo van Gods woord.
Ga zitten en hol jezelf niet voorbij.
Vouw je handen,
open je hart,
en bid.
En als je dat niet kan,
als je niet geloven kan omdat je pijn hebt,
ga dan van hier met deze groet: 
"Vrede en alle goeds"

Ik wens u een goede en gezegende zondag.

zaterdag 5 oktober 2013

Toezicht


Even verderop in een ander weiland van de Arkenheense Polder zat de partner (?) van de buizerd waarvan ik gisteren een foto liet zien. Ik ben er nog steeds niet uit wie nu het mannetje en wie het vrouwtje is.
Deze leek wat kleiner en zou dus wel eens mijnheer buizerd kunnen zijn. Dan moet ik mijn bericht van gisteren eigenlijk even corrigeren.

Deze zat rustig op een paaltje en hield ook daar alles goed in de gaten. Nieuwsgierig waarschijnlijk naar wat ik daar aan het doen was met die grote toeter.

Toen ik na verloop van tijd mijn auto een stukje verplaatste vond hij het welletjes en ging honderd meter verder op een ander paaltje zitten, op een wat veiliger plek.
Maar toen had ik mijn foto's gelukkig al gemaakt.

vrijdag 4 oktober 2013

De baas


Afgelopen week was ik weer even in de Arkemheense Polder in Nijkerk. En, zowaar, mijn vriend, de buizerd was er ook weer.

Hij bleef rustig zitten, maar hij hield mij natuurlijk goed in de gaten. En met zijn manier van kijken maakt hij duidelijk wie er uiteindelijk de baas is daar in het weiland.
Ik gun het hem van harte, al is het alleen maar omdat het vandaag dierendag is.

donderdag 3 oktober 2013

Verbeeldingskracht


Ik herinner mij dat ik een aantal jaren geleden ook al eens bij het stoomgemaal was. Ik heb het even voor u opgezocht: 17 april 2006.

Voor de vergelijking, zie de foto in het Blogbericht van 25 september j.l.
De knotwilgen stonden er toen geknot bij.  Deze foto maakte in destijds met een Canon Powershot S60. Destijds een topper met maar liefst 5 megapixels, "Stijlvol en boordevol functies", en met de slogan: "Zo groot als uw verbeeldingskracht, zo klein als uw broekzak".
Als ik nu naar de foto kijk denk ik: tjonge, tjonge, wat is de techniek dan toch vooruitgegaan. Met sprongen! Of verbeeld ik me dat maar?

woensdag 2 oktober 2013

Liefde


Uiteindelijk draait het bij het stoomgemaal Hertog Reijnout maar om één ding: liefde.

Al die stoere mannen die waarschijnlijk vroeger niets anders deden dan met treintjes spelen, besteden, uit lief-hebberij, nu hun vrije tijd aan het in stand houden van dit prachtige stukje techniek uit 1882, uit de voor-vorige eeuw dus. Het stoomgemaal was en is nog steeds heel functioneel en een mooi staaltje van oer-Hollands waterbeheer.
En en passant blijkt het stoomgemaal Hertog Reijnout tegenwoordig ook nog eens een mooie locatie te zijn voor je bruidsfoto's.

dinsdag 1 oktober 2013

Vast en zeker


Waarom ik hier vast bij heb gezet?
Het was het eerste woord wat mij te binnen schoot.

Alles alles beweegt en heen en weer wordt geslingerd dan heb je behoefte aan vastigheid. Dat geldt, in overdrachtelijke zin, voor veel dingen in het leven. Als je een dubbele verankering hebt dan zit je goed. Vast en zeker.