Lake District 2016

Lake District 2016

donderdag 16 januari 2014

Groene soep


Op de zandverstuiving in Kootwijk, en dat zal overigens op meer zandgronden het geval zijn, komt steeds meer begroeiing. Ik kan mij herinneren dat dat op de Hoge Veluwe ook het geval was.

Er zijn bovendien hele stukken met een felgroene algencultuur. Nat en koud. Alsof er een soort groene soep over het land is uitgegoten. Misschien dat het wel weer verdwijnt als het warmer wordt, maar het komt mij toch niet zo gezond over. Gevolg van de klimaatontwikkeling?

2 opmerkingen:

Kees zei

Hoi Adri, inderdaad een raar filomeen, Ik weet wel als het in de vorm van 'n soort sterretjes groei is het zomers weer verdwijnt door uitdroging. Maar het lijkt wel op 'n soort algengroei zoals je zegt. misschien het gevolg omdat het erg nat is.
Groet Kees

Ger zei

Dag Adri,

Het idee dat we nog ergens ongerepte natuur aan kunnen treffen kunnen we wel vergeten,overal kan je de invloeden van de mens waarnemen,zo ook in stuifzandgebied Kootwijkerzand.
Natuurbeheersmaatregelen zullen er alles aan doen om het zand in beweging te houden omdat anders door mosvorming het zand vastgelegd wordt.Dit is een gevolg van het neerslaan van stikstof uit de lucht. Algen, mossen, korstmossen en hogere planten kunnen zo extra hard groeien in het van nature arme zand,lees ik.
Eigenlijk best interessant om te lezen hoe de natuur door menselijk toedoen constant in beweging is door de eeuwen heen,stuifzandgebieden zijn in het verleden ook ontstaan doordat de heidevelden werden overbegraasd en te veel werden afgeplagd. De heideplaggen werden gebruikt in de potstal en als bemesting van het bouwland. Als er te veel werd geplagd kon de hei zich niet meer herstellen.
De wind zorgde er dan voor dat het stuifzand zich steeds verder verspreidde waardoor de zandverstuiving steeds groter werd.

En zo gaat de natuur en de mens zijn gangetje..

Hartelijke groet,
Ger