Lake District 2016

Lake District 2016

vrijdag 24 januari 2014

Winterlandschap met schaatsers


Dit zou ook de titel geweest kunnen zijn van de foto van het Rijksmuseum van gisteren.

Die Oude Meesters konden er ook wel wat van. Zoals met dit schilderij uit 1608 van Hendrick Avercamp (1585-1634).

De toelichting vermeldt: "Door het hoge standpunt is het schilderij een staalkaart van menselijke - en dierlijke - activiteiten tijdens een strenge winter. Honderden mensen zijn op het ijs te vinden, de meeste voor het vermaak, andere zijn uit bittere noodzaak aan het werk.
Avercamp schuwt het lugubere detail niet: links op de voorgrond doen kraaien en een hondje zich tegoed aan het karkas van een doodgevroren paard."

Elders op het "internet" las ik. "De schilderijen van Avercamp geven ons een uitgebreide kijk op zijn eigen tijd, maar niet zonder een flinke dosis humor. Midden op het meer is een man zojuist gevallen en ligt languit op het ijs. Geheel links, bij de huizen, zijn maar liefst twee poepende mannen te zien: een detail dat ook Pieter Breughel de Oude (1525-1569) in zijn schilderijen terug liet komen. Ook is in de hooiberg een verliefd stelletje waar te nemen dat zich in het geheim heeft teruggetrokken. Deze "grapjes" en de weergave van het dagelijks leven maakten de schilder in zijn eigen tijd erg geliefd."
(Tip: door op de foto te klikken kunt u hem vergroten.)

2 opmerkingen:

Kees zei

Prachtig Adri, zo'n klein landje maar zoveel kunst.
Groet Kees

Ger zei

Uren kan ik er naar blijven kijken,naar dit genre schilderstukken,telkens zie ik weer een ander detail.
Denk dat andere bezoekers mij dat niet in dank af zullen nemen,de menigte wil de kunstwerken natuurlijk ook van dichtbij bekijken.

Mooi weekeind!!
Ger